Popis
Maté – zelené zlato indiánov, prišlo do Európy z Južnej Ameriky. Čaj sa získava sušením mladých vetvičiek posvätnej rastliny Cezmíny paraguajskej (Ilex paraguariensis). Cezmína je stále zelený strom bežne dorastajúci do výšky 8-15m. Obsah kofeínu je 6,5%, čo je asi o 1,5% viac než v káve alebo čaju. Mate obsahuje veľa vitamínov, bielkovín, magnézia, železa, sodíku, fluóru a ďalších látok. Maté je považované za nápoj priateľstva, tradične sa totiž pije v kruhu priateľov alebo rodiny z jednej tekvičky.
Juhoameriké Maté je známe množstvom pozitívnych zdravotných účinkov:
- aktivizuje centrálny nervový systém
- znižuje únavu, zlepšuje pamäť
- prospieva po intenzívnom slnení a pri únave z tepla
- pomáha pri bolestiach hlavy a migréne
- odstraňuje poruchy spánku
- spomaľuje procesy starnutia
- regeneruje a posilňuje srdce a celý kardiovaskulárny systém
- zmierňuje a lieči kôrnatenie tepien
- uvoľňuje periférne cievy a tým znižuje krvný tlak
- je účinným antioxidantom, obsahujcim polyfenoly
- odbúrava toxické látky z tela
- regeneruje pečeň
- vyrovnáva hladinu cukru v krvi
- stimuluje kôru nadobličiek a produkciu glukokortikoidu
- zlepšuje trávenie
- lieči problémy zažívacieho traktu
- pomáha pri zápche a hemoroidoch
- znižuje pocit hladu a zásobuje telo energiou
- napomáha pri alergiách a sennej nádche
- zmierňuje účinky stresu na organizmus
- pôsobí protizápalovo a regeneračne
- posilňuje imunitu
- napomáha v rekonvalescencii
- pozitívne vplýva na sexualitu
- používa sa aj ako afrodiziakum
Krajina pôvodu: Južná Amerika
Príprava: K tradičnej príprave čaju Maté potrebujete kalabasu (nádoba z určitého druhu tekvice) a bombillu (kovová alebo bambusová slamka, kt. má na konci sitko alebo dierky). Obe nájdete u nás v eshope alebo kamennom obchode.
Pred prvým použitím treba kalabasu vypláchnuť a vysušiť. Potom naplňte kalabasu do 2/3 čajom maté. Nádobku naklonte tak aby sa zosipali na jednu stranu všetky lístky a do prázdneho priestoru nalejte studenú vodu, len toľko aby sa lístky do nej ponorili. Nechajte chvíľu pôsobiť a potom jemne ponorte bombilu. zalejte horúcou vodou 70-90°C (nie vriacou) až po okraj kalabasy a môžete piť. Čaj nemiešajte, aby ste neupchali dierky v bombille. Prvý nálev je veľmi silný, môžete pridať horúcu vodu i viackrát a tým si čaj zjemniť. Prípadne prvý nálev vyliať a piť až ten ďaľší.
Klasická príprava: 1-2 čajové lyžičky zaliať 2,5-3dcl vodou o teplote 70-90° a nechať 5-10 min. vylúhovať.
Obsah balenia : vyberte množstvo
Recenzie
Nikto zatiaľ nepridal hodnotenie.