Maté green

From 2.50

Cena je uvedená za 50g čaju 

Vymazať
Katalógové číslo: - Kategórie: ,

Popis

Maté – zelené zlato indiánov, prišlo do Európy z Južnej Ameriky. Čaj sa získava sušením mladých vetvičiek posvätnej rastliny Cezmíny paraguajskej (Ilex paraguariensis). Cezmína je stále zelený strom bežne dorastajúci do výšky 8-15m. Obsah kofeínu je 6,5%, čo je asi o 1,5% viac než v káve alebo čaju. Mate obsahuje veľa vitamínov, bielkovín, magnézia, železa, sodíku, fluóru a ďalších látok. Maté je považované za nápoj priateľstva, tradične sa totiž pije v kruhu priateľov alebo rodiny z jednej tekvičky.

Juhoameriké Maté je známe množstvom pozitívnych zdravotných účinkov:

  • aktivizuje centrálny nervový systém
  • znižuje únavu, zlepšuje pamäť
  • prospieva po intenzívnom slnení a pri únave z tepla
  • pomáha pri bolestiach hlavy a migréne
  • odstraňuje poruchy spánku
  • spomaľuje procesy starnutia
  • regeneruje a posilňuje srdce a celý kardiovaskulárny systém
  • zmierňuje a lieči kôrnatenie tepien
  • uvoľňuje periférne cievy a tým znižuje krvný tlak
  • je účinným antioxidantom, obsahujcim polyfenoly
  • odbúrava toxické látky z tela
  • regeneruje pečeň
  • vyrovnáva hladinu cukru v krvi
  • stimuluje kôru nadobličiek a produkciu glukokortikoidu
  • zlepšuje trávenie
  • lieči problémy zažívacieho traktu
  • pomáha pri zápche a hemoroidoch
  • znižuje pocit hladu a zásobuje telo energiou
  • napomáha pri alergiách a sennej nádche
  • zmierňuje účinky stresu na organizmus
  • pôsobí protizápalovo a regeneračne
  • posilňuje imunitu
  • napomáha v rekonvalescencii
  • pozitívne vplýva na sexualitu
  • používa sa aj ako afrodiziakum

Krajina pôvodu: Južná Amerika

Príprava:  K tradičnej príprave čaju Maté potrebujete kalabasu (nádoba z určitého druhu tekvice) a bombillu (kovová alebo bambusová slamka, kt. má na konci sitko alebo dierky). Obe nájdete u nás v eshope alebo kamennom obchode.

Pred prvým použitím treba kalabasu vypláchnuť a vysušiť. Potom naplňte kalabasu do 2/3 čajom maté. Nádobku naklonte tak aby sa zosipali na jednu stranu všetky lístky a do prázdneho priestoru nalejte studenú vodu, len toľko aby sa lístky do nej ponorili. Nechajte chvíľu pôsobiť a potom jemne ponorte bombilu. zalejte horúcou vodou 70-90°C (nie vriacou) až po okraj kalabasy a môžete piť. Čaj nemiešajte, aby ste neupchali dierky v bombille. Prvý nálev je veľmi silný, môžete pridať horúcu vodu i viackrát a tým si čaj zjemniť. Prípadne prvý nálev vyliať a piť až ten ďaľší.

Klasická príprava: 1-2 čajové lyžičky zaliať 2,5-3dcl vodou o teplote 70-90° a nechať 5-10 min. vylúhovať.

Obsah balenia : vyberte množstvo

Recenzie

Nikto zatiaľ nepridal hodnotenie.

Pridajte prvú recenziu pre “Maté green”

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *